vukhf praktika portugalijaBalandžio pradžioje Portugalijoje su akademiniu vizitu lankėsi dvi VU KHF mokslininkės.  Filosofijos ir kultūros studijų katedros profesorė Virginija Jurėnienė ir  docentė Aistė Urbonienė Lisabonoje mezgė bendradarbiavimo ryšius su vietos kultūros vadybininkais praktikais, dirbančiais organizacijoje ,,Ectopia/ Cultivamos Cultura“ ir Belem kultūros centre.

,,Ectopia/ Cultivamos Cultura“ – tai  nedidelė, tačiau labai inovatyvi  kultūros organizacija, kuriai vadovauja menininkė Marta de Menezes. „Ectopia/ Cultivamos Cultura“ veikia kaip mokslinio eksperimento vystymo mene platforma, skatinanti populiarinti mokslo pasiekimus, ypatingai biologijos ir genetikos srityse, naudojant šiuolaikinio meno priemones. Susitikimuose su Martos de Menezes komanda –  Luis Graca ir Claudia Figueiredo – tyrėjos iš Lietuvos aptarė ne tik su šios organizacijos vadyba susijusius  klausimus, bet ir gilinosi į kultūros verslo ypatumus Portugalijoje.

vukhf praktika portugalijojeŠalies sostinėje įsikūrusi kultūros organizacija yra pasiekusi įspūdingų rezultatų. Apie tai byloja dešimtys laimėtų valstybinių ir tarptautinių meno bei vadybos srities projektų, daugybė surengtų nacionalinių ir tarptautinių meno parodų, kuriose buvo apjungtos  skirtingos medijos ir technologijos. ,,Ectopia/ Cultivamos Cultura“  kasmet organizuoja vasaros stovyklą menininkams ir mokslininkams, kuria siekiama populiarinti mokslo pasiekimus šiuolaikinio meno priemonėmis. Martos de Menezes vadovaujama organizacija aktyviai ieško rėmėjų savo įvairiapusėms veikloms, o taip pat  kuria ir įgyvendina edukacines programas. Plataus pobūdžio švietėjiškos veiklos skatina ne tik bendradarbiauti su formalaus švietimo paslaugas teikiančiomis institucijomis, bet ir kurti neformalaus ir savaiminio mokymosi erdves.

Skatindama žinių ir patirties sklaidą meno, kūrybiškumo ir technologijų srityse „Ectopia/Cultivamos Cultura“ organizuoja kūrybines dirbtuves, seminarus ir simpoziumus. Jos komanda rengia ir tarptautinę vasaros mokyklą Portugalijos menininkams ir meno ekspertams. Šioje nedidelėje kultūros organizacijoje veikia ir speciali paramos jauniems menininkams programa, kuri suteikia jiems galimybes mokytis pas žymius ir patyrusius menininkus. Be to, čia dirbantys kultūros vadybininkai organizuoja įvairius kultūros renginius ir užsiima leidyba.

vukhf portugalija praktikaKultūros organizacijų tyrėjas iš Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto svetingai sutiko ir elitinis Belem kultūros centras. Prieš dvidešimt metų įkurtas istorinėje senosios Lisabonos dalyje, apsuptas įspūdingų architektūros paminklų, šis garsus visoje šalyje kultūros centras kasmet sutraukia daugybę turistų ir lankytojų. Milijoninį biudžetą turinčio Belem kultūros centro veikla yra labai įvairi: nuo koncertų ir teatro vaidinimų, iki kongresų ir simpoziumų organizavimo, nuo elitinių meno parodų eksponavimo iki kūrybinių dirbtuvių vaikams ar senjorams organizavimo.

Mokslininkes priėmęs jo generalinis direktorius Andre Dourado ne tik aprodė milžiniško kultūros centro teritorijas ir erdves, bet ir atvirai dalijosi savo  vadovaujamos organizacijos vadybos ypatumais. Profesorė V. Jurėnienė ir doc. dr. A. Urbonienė buvo pakviestos stebėti Belem kultūros centre vykdomas edukacines veiklas paaugliams.

Filosofijos ir kultūros studijų katedros mokslininkės džiaugiasi, kad pasinaudojo galimybe geriau pažinti Portugalijos kultūrą. Tačiau dar didesne sėkme jos vadina sėkmingai pasirinktas kultūros organizacijas šioje šalyje. Aplankyti kultūros centrai  Lisabonoje jas ne tik praturtino žiniomis ir įspūdžiais, bet ir padovanojo naujus kontaktus su profesionaliais kultūros vadybininkais, su kuriais susitarta dėl naujų praktikos vietų VU KHF kultūros vadybos studijų programos studentams.

Filosofijos ir kultūros studijų

katedros informacija

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku