naisiai vukhfKai kurie Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto darbuotojai ir studentai dalyvavo pažintinėje/edukacinėje išvykoje į  Naisius ir Kryžių kalną, kurią dėstytojos Jolantos Vilkevičiūtės iniciatyva suorganizavo Filosofijos ir kultūros studijų katedra. Išvykos metu buvo siekiama susipažinti su Naisių kaimu, kuris 2015 m. skelbiamas Mažąja Lietuvos kultūros sostine. Ši gyvenvietė garsėja savo aktyvia bendruomene ir jos vykdomais projektais, taip pat  čia įsikūrusiais muziejais Baltų dievų, Inkilų, Šiaulių krašto literatūros ir kitais.

naisiai vukhf 2014Saulėtą ir neįprastai šiltą lapkričio 4 d. rytą gerai nusiteikę fakulteto darbuotojai ir studentai sėdo į Naisių mecenato Ramūno Karbauskio atsiųstą autobusą ir pajudėjo link Naisių. Nors iki jų iš Kauno važiuoti teko apie dvi su puse valandos, kelias visai neprailgo, nes kultūros vadybos studijų programos trečio kurso studentai buvo gerai pasirengę ekskursijai. Dar autobuse buvo pasakojamos legendos, pateikiami įdomūs istoriniai faktai apie pakeliui įsikūrusias vietoves ir  miestus bei kitas lankytinas vietas. Pasakojama buvo dviem kalbomis (lietuvių ir anglų), kadangi išvykoje dalyvavo ir devyni studentai iš kitų šalių, pagal Erasmus programą šiuo metu studijuojantys VU Kauno humanitariniame fakultete. Kad kelionė neprailgtų ir visiems joje būtų ne tik linksmiau, bet ir įdomiau, kiekvienas išvykos dalyvis buvo prašomas kūrybiškai prisistatyti.

Naisiuose visų jau laukė gidė/savanorė Edita, kuri papasakojo apie intensyvų vietos bendruomenės gyvenimą ir aprodė pagrindinius muziejus. Aplankėme vienintelį Lietuvoje Baltų dievų muziejų, kurį puošia 53 ąžuolinės baltų dievų skulptūros. Apžiūrėjome ir unikalų Inkilų muziejų po atviru dangumi, kuris, pasak gidės, supažindina žmones su inkilų bei juose gyvenančių paukščių įvairove. Pasidairėme po Šiaulių krašto literatūros muziejų ir visai šalia jo įsikūrusį žirgyną, kuriame veisiami, prižiūrimi ir treniruojami žemaitukų veislės žirgai.

naisiai 2014 vukhfTaigi, kiekvienas iš mūsų tądien Naisiuose galėjo atrasti, susipažinti ir įgyti naujos patirties pagal asmeninius poreikius. Vieni skubėjo Baltų dievų muziejuje išbandyti vėjo malūnėlio formą primenantį taką, kuriuo perėjus du kartus, pasak legendos, išsipildo sugalvoti norai. Kiti jėgų ir energijos pasisemti mėgino užlipę ant bioenergetiškai stiprioje vietoje supilto Alkos kalno, ant kurio ir pastatytos pagrindinės baltų dievų skulptūros. Abejingų nebuvo ir prie žirgyno sutiktam „rankiniam“ ožiukui, visus pasitikusiam draugišku mekenimu, ir žemaitukų veislės žirgams, kurie noriai leidosi paglostomi. Po turiningos ekskursijos visi buvome pakviesti į Naisių vasaros teatro ir bendruomenės kultūros rūmų arbatinę papietauti atsivežtais sumuštiniais ir pasivaišinti gardžia arbata ar kava.

Aplankę ir susipažinę su Naisiais vykome prie Kryžių kalno. Čia apie gerą pusvalandį turėjome galimybę pasivaikščioti ir apžiūrėti, pamąstyti ar pasisemti dvasinės energijos, tvyrančios tarp daugybės kryžių.

Kelionė atgal į Kauną tikrai nebuvo nuobodi – visi dalinosi išvykos įspūdžiais, o kultūros vadybos trečio kurso studentai tęsė kultūrinę ekskursijos programą. Aktyviausiai dalyvavę viktorinoje ir sėkmingai įveikę įvairius įdomius klausimus ir užduotis  buvo apdovanoti prizais. Gerą nuotaiką visiems garantavo dainingi studentai – prie mikrofono buvo kviečiami visi norintys atlikti savo mėgstamą dainą. Girdėjome ne tik solo atliekamas lietuvių liaudies dainas, bet ir ispaniškąjį flamenko. Iš kelionės sugrįžome patenkinti, kupini gerų įspūdžių ir puikios nuotaikos. Daugiau tokių pavykusių bendrų kelionių!..

Kristina Dapkutė,

Kultūros vadybos III kurso studentė 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku