uosinta khf„Nebūk kiškis, būk uosintiškis!“. Tokiu šūkiu Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto (VU KHF) folkloro ansamblis „Uosinta“telkia į bendrą ratą  buvusius ir dabartinius ansamblio dalyvius. Gegužės 20 d. 19 val. jaukiame VU KHF Liepų kiemelyje (Muitinės g. 8) ansamblis rengia šventę „Kyno ty margi dvarai“, kurios metu pristatys kompaktinę plokštelę tuo pačiu pavadinimu ir nuotaikingai paminės savo veiklos 35-metį.

 Ansamblį „Uosinta“ subūrė liaudies dainos mėgėjai

Šiuo metu „Uosinta“ yra 30-ties kūrybingų, dainuojančių, šokančių ir šypsulingų žmonių kolektyvas, kuris puoselėja autentiško folkloro tradicijas ir skleidžia jas Lietuvoje bei sėkmingai pristato užsienyje. Jau kelis dešimtmečius ansambliui „Uosinta“ vadovauja Auksuolė Šuliokienė.

„Liaudies dainos mėgėjų ratelis tuometiniame Vilniaus universiteto Kauno vakariniame fakultete susibūrė tada, kai į lituanistų gretas įstojo Nijolė Pusvaškytė, aukštaitė nuo Balninkų, puiki „turavotoja“. 1978 m. Giedraičių vasaros ekspedicijoje prisidainavom iki soties ir tiek išdrąsėjome, kad nusprendėme rudenį fakultete debiutuoti kaip folklorinis ansamblis. Mus labai palaikė Lietuvių kalbos ir literatūros katedros vedėjas doc. Juozas Jasaitis, įveikęs dekano skeptiškumą (dekanas: „O ką jie dainuos? „Žalias vynas – ne vanduo?..“). Debiutavom. Pavyko.”,  – prisimena vienas iš ansamblio įkūrėjų prof. Alvydas Butkus.

Susibūrę į „Vilniaus universiteto Kauno vakarinio fakulteto ansamblį“ studentai visą savo laisvą laiką leido su daina, pokštais ir folkloru, kuris galiausiai tapo turbūt kiekvieno ansamblio dalyvio gyvenimo būdu. Vėliau ansamblis pasivadino „Uosinta“. Pasak prie ansamblio ištakų buvusios Nijolės Grivačiauskienės, „Uosinta“ –  tai meilė, kupina jaunatviško užsidegimo. Meilė Lietuvai, tautai, tai galimybė prisiliesti prie tautos sielos, tai mokykla, išmokiusi esminių gyvenimo dalykų. Tai draugai, bendraminčiai, su jais praleistos bemiegės naktys, kupinos poetiško širdžių atsivėrimo ir pakylėjimo iki pat žvaigždžių, tai kelionė į tautos ir asmens laisvę“.

 „Uosintoje“ – tik neabejingi folklorui žmonės

Penkis metus „Uosintai“ vadovavusi N. Grivačiauskienė įsitikinusi, kad „gyvasis folkloras yra ne tarptautiniuose festivaliuose, o kasdienybėje, su šalia esančiais žmonėmis. Nuo mūsų kiekvieno priklauso, ar sugebėsime išsaugoti didingą savosios tautos kūrybinį fondą“. Ansamblyje formavosi ne viena VU Kauno humanitarinio fakulteto studentų karta, o atsakingas požiūris į repertuarą ir repeticijas bei sėkmingi pasirodymai Lietuvoje ir užsienyje formavo „Uosintos“ reputaciją. Dabartiniai ansamblio nariai, pasak  vieno iš jų – Martyno Asakavičiaus, „dažniausiai ateina iš draugų rato, kai pavyksta prikalbinti, mūsų nuomone, labiausiai tinkančius folkloro pasauliui”.

Gegužės 20 d. Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto folkloro ansamblis „Uosinta“(vadovė Auksuolė Šuliokienė) maloniai kviečia visus į jubiliejinį renginį, skirtą kolektyvo 35 metų sukakčiai pažymėti. 18 val. bus atidaryta fotografijų paroda „UOSINTA“ – GYVASTIES PILNA (VU KHF 2-o korp. 2-o a. fojė (Muitinės g. 8)). 19 val. Liepų kiemelyje vyks šventė „Kyno ty margi dvarai“ ir vėl skambės ansamblio himnu tapusi daina „Saulala“, pačių ansamblio dalyvių užrašyta ekspedicijos metu Biržų krašte.

Ieva Kaveckaitė ir Ugnius Užkuraitis,

  Meno vadybos magistrantūros I k. studentai

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku