GMD 2016 thumbŠiemet Gatvės muzikos diena Kaune (GMD) jau aštuntą kartą suvienijo ir užpildė miestą muzikos garsais. Pagrindinių šventės organizatorių – VU Kauno humanitarinio fakulteto studentų pakviesti miesto centrą – nuo Vytauto Didžiojo karo muziejaus ir Vienybės aikštės iki „Pilies sodo“  prie Kauno pilies – gegužės 21 d. buvo užvaldę beveik 100 profesionalių ir  mėgėjiškų įvairios muzikos ir šokio atlikėjų bei grupių iš Lietuvos ir užsienio.

„Drum2gether“ Kaune vadovavo Jurgis Didžiulis

Vienos iš mėgiamiausių švenčių Kaune atgarsiai vis dar aidi Laisvės alėjos, Senamiesčio bei Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto (VU KHF) erdvėse Muitinės gatvėje. Paskelbę Kauną Lietuvos muzikiniu centru VU KHF studentai, padedami kolegų iš kitų miesto aukštųjų mokyklų, padovanojo miestui įspūdingą muzikos šventę, kurios metu širdžiai artimą vietą ir melodiją galėjo rasti kiekvienas dalyvis ar praeivis,  nepriklausomai nuo amžiaus, lyties, įpročių ir kitų veiksnių, darančių įtaką mėgstamos muzikos žanro pasirinkimui. Šis unikalus renginys suvienijo klausytojus, besimėgaujančius roko, metalo, klasikos,  pop, džiazo, elektroninės, liaudiškos, šokio, eksperimentinės ir kitokios muzikos skambesiais.

GMD 2016 Jurgis DidziulisDešimtyje skirtingų punktų savo talentus demonstravo ne tik gabūs muzikantai bet ir šokėjai, šokių studijos „Vanila“, „24/7“, „Aistra šokiui“, „Tango salon“, Flash Dance“, „Indance“, „Ballare“ ir kiti. Renginyje pasirodymus surengė ir populiarūs Lietuvos atlikėjai: dainininkas Sasha Song, roko grupė „Wild reason“ bei vakarą vainikavę eksperimentinės muzikos žanrą atliekantys žemaitiškos prigimties vaikinai, pasivadinę grupe „Sirupas“.

Viena džiugiausių ir labiausiai laukiamų tradicinių iniciatyvų renginyje GMD Kaune‘2016 buvo akcija „Drum2gether“, nustebinusi net reginio organizatorius. Pasak šventės koordinatorės Lauros Bleizgytės,   VU KHF kultūros vadybos IV kurso studentės, Jurgio Didžiulio vadovaujama akcija tapo staigmena iš karto po to, kai charizmatiškasis dainininkas sutiko būti tradicinės mušamųjų improvizacijos  vedliu. „Jurgio Didžiulio apsilankymas GMD Kaune mums yra netikėta dovana, nes ir patys nežinojome, ką jis yra sumąstęs”,- sako Laura ir džiaugiasi, kad  ši renginio staigmena buvo ypač sėkminga. „Intermedix“ scenos punkte vykusi akcija„Drum2gether“  sulaukė didelio susidomėjimo, į audringą ir smagų improvizacijos šurmulį įtraukė gausų būrį įvairaus amžiaus žiūrovų.

VU KHF kiemas buvo virtęs „Muzikos karalyste“

Jau trečius metus iš eilės Gatvės muzikos dienos metu Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto studentai pateikia išskirtinį pasiūlymą patiems mažiausiams renginio dalyviams ir šeimoms su vaikais. Fakulteto Liepų kiemelyje (Muitinės g. 8) ir šiemet buvo įsikūrusi „Muzikos karalystė“,  kurioje koncertavo Kauno I muzikos mokyklos mokiniai, o mažųjų klausytojų laukė smagūs žaidimai ir  staigmenos. Į jaukų senamiesčio kiemelį gausiai susirinkusiems klausytojams muzikavo jaunieji atlikėjai: liaudies muzikos instrumentalistai, gitaristai, smuikininkai, fleitininkai, akordeonistai, choras „Con brio“ ir pučiamųjų orkestras. Pakviesti mokinius įsijungti į gatvės muzikos šventės dalyvių gretas renginio organizatoriams padėjo  šios mokyklos mokytoja Kristina Katkevičiūtė, vadovaujanti VU KHF instrumentiniam ansambliui „Concordi sono“. „Muzikos karalystėje“ vaikai linksmai leido laiką, draugiškai globojami VU KHF Studentų atstovybės savanorių ir vykdydami atraktyvias kultūros vadybos IV k. studentų parengtas užduotis muzikos tema.

Gatvės muzikos diena – viena labiausia vienijančių niesto gyventojus ir jo svečius iniciatyvų, kurios metu universali, visam pasauliui suprantama muzikos kalba pasiekia kiekvieną praeivį gatvėje, palikdama neišdildomą įspūdį apie pozityviomis nuotaikomis spinduliuojančią miesto šventę. Kasmet plečiasi dalyvių geografija, auga šokėjų ir gatvės muzikantų skaičius, tačiau Gatvės muzikos dienos Kaune organizatoriai iš VU Kauno humanitarinio fakulteto drąsiai imasi iniciatyvos ir atsakingai tęsia VU KHF absolventės, kultūros vadybininkės Dovilės Butnoriūtės 2009  metais pradėtą tradiciją –  kiekvieną pavasarį sukviesti gatvės muzikos mėgėjus į Kauną, kad šventės dalyvių ir klausytojų   lūkesčiai būtų išpildyti su kaupu.

Daugiau informacijos:

http://gmdkaunas.lt

https://www.facebook.com/GatvesMuzikaKaune

Nuotraukos – Justo Vaičiulio, VU KHF Anglų filologijos studijų programos absolvento

Indrė Zabulytė,

Lietuvių filologijos ir reklamos I k. studentė, GMD Kaune‘2016 komandos narė 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku