2016 iteikimai vukhfVilniaus universitetas Kaune, skaičiuojantis penkiasdešimt antruosius veiklos metus, išlydėjo jau 15 132-ąjį absolventą. Diplomų įteikimo iškilmės VU Kauno humanitarinio fakulteto absolventus, jų artimuosius ir draugus bei dėstytojus birželio 17 d. tradiciškai sukvietė į jaukią Kauno evangelikų liuteronų Švč. Trejybės bažnyčią.

Šiais metais studijas baigė 163 bakalaurai ir  83 magistrai. Net dvylikos bakalaurų ir 7  magistrų akademiniai pasiekimai įvertinti Cum Laude diplomais, o penkiems magistrams įteikti  Magna Cum Laude diplomai. Visi jie pakviesti atstovauti fakultetui tradicinėse Vilniaus universiteto „Finis anni academici“ iškilmėse, kurios birželio 30 d. vyks Šv. Jonų bažnyčioje.

Didžiausia akademinė šventė

prorektore2016Oficialią ceremoniją pradėjo tradicinis fakulteto vėliavos įnešimo ritualas ir akademinio jaunimo himnas „Gaudeamus“, kurį susirinkusieji giedojo kartu su VU KHF choro „Veni gaudere“ grupe. Šiemet didžioji dalis Adelės Mikalkėnienės vadovaujamo choro merginų koncertinius drabužius iškeitė į absolventų mantijas. Pirmą kartą svarbiausią akademinę šventę muzikos intarpais paįvairino VU KHF instrumentinio ansamblio „Concordi sono“ grupė, vadovaujama Kristinos Katavičiūtės, o ilgametį fakulteto iškilmių vedėją Haroldą Vilimą, 2016-ųjų kultūros bakalaurą, pakeitė Šarūnas Girdauskas, audiovizualinio vertimo I k. studentas.

VU Kauno humanitarinio fakulteto absolventus sveikino Vilniaus universiteto studijų reikalų prorektorė doc. dr. Nijolė Radavičienė, dekanas doc. dr. Kęstutis Driaunys, prodekanai, katedrų vedėjai ir fakulteto alumnai. Pirmą kartą diplomų įteikimo iškilmėse mūsų fakultete dalyvavusi prorektorė absolventus kvietė savo veikla garsinti Alma mater vardą ir aktyviai įsilieti į Vilniaus universiteto alumnų bendruomenę.

Džiaugdamasis būriu bakalaurų ir magistrų dekanas doc. K. Driaunys sakė:

 MG 4840Pažiūrėkime į šiuos gražius jaunus žmones, – juos šiandien puošia ne tik iškilmingos mantijos. Juos puošia jų mintys, nuostatos, principai, idėjos. Juos puošia akademinė dvasia!“, – o  kreipdamasis į dėstytojas kvietė: „Didžiuokimės, šiandien mes ne tik patys sau, bet ir kitiems galime parodyti savo kūrinius – sąmoningus ir valingus, tikinčius ir protestuojančius, žinančius ir abejojančius, kuriančius ir gebančius atsakyti už klaidą.  Aš nuoširdžiai tikiu, kad jie – tie specialistai, kurių dėka Kaune, Lietuvoje, Europoje ir pasaulyje bus gražiau, patogiau gyventi“. Baigdamas kalbą dekanas pakvietė plojimais pagerbti „šios dienos svarbiausiuosius – 2012–2016  ir 2014–2016 metų  Alma Mater akademinio maratono bėgikus“. Šiltus žodžius savo kuruojamų studijų programų absolventams sakė ir katedrų vedėjai, o Finansų ir apskaitos  katedros vedėja doc. dr. Gailutė Gipienė priminė, kad universitete įgytą startinį žinių paketą reikės pildyti visą likusį gyvenimą.

Absolventai šiltai atsisveikino su Alma Mater

2016 hofmanaiteJaudinančiai ir išmintingai kalbėjo 2016 metų VU KHF absolventai. Baltosiomis eilėmis į susirinkusius kreipėsi Dovilė Hofmanaitė, vertimo ir anglų filologijos bakalaurė:

Sveiki, bendražygiai, beveik absolventai, mano draugai,
Sveiki, jų kaimynai, dėdės, tetos, seneliai, broliai, sesės, tėvai.
Laba diena, dėstytojai ir visi kiti čia atkeliavę svečiai!
Diena ši – ypatinga, daugiau tokių nebus (nebent studijuosit magistrą).
Šiandieną rankose laikysim, ant popieriaus įamžintus,
Ketverius savo gyvenimo metus.
Ketveri metai, atrodo, nei daug, nei mažai.
Bet po jų, pripažinkim, vieni kitus pažįstam neblogai.
Kiekvienas gerai pagalvojęs savo grupėje rasit tikrai
Tą kurso draugę ar draugą, kuris niekada rašiklio neturėjo,
Tą, kuriam rasti auditoriją, net ketvirtam kurse buvo problema,
Tą, kuris į paskaitas, nemiegojęs, po darbo skubėjo,
Tą, kuriam pastatyti mašiną aikštelėj buvo kasdieninė kova.
Tą kuris žinojo visus atsakymus ir buvo nuolat pasiruošęs padėt,
Tą, kuris prieš atsiskaitymus prakaitavo, nors pažymiai jo neprastėjo nė kiek,
Tą, kuris nuolat į paskaitas vėlavo, kurį tik kartą per mėnesį matei,
Tą kuris su dėstytoja juokavo, kad nesitęstų paskaita taip ilgai.
Pažinome ne tik vieni kitus, bet ir dėstytojus.
Tuos, kuriuos mažai kas mėgo, kurių prisibijojo,
Tuos, kurie nuolat šmaikštavo ir su mumis, kaip su draugais, kvatojo,
Tuos, kurie įkvėpė, kurie stūmė į priekį –
Vertė geriau pažinti ir suprasti save.
Tuos, kurių žodžiai, paskaitos įstrigo ne tik čia...(parodau į galvą) bet it čia... (parodau į širdį)
Apsižvalgykim – mus supa pažįstami veidai.
Įsižiūrėkim – gali būt, kad, iš čia išėję, nepamatysim jų ilgai.
Bet prieš išeidami, dar pasidžiaukim,
Kad likimas atvedė mus būtent čia.
Kad galėjom augti, tobulėti,
VU KHF.
Ir jis su mumis kartu augo ir klestėjo.
Tam, kad išsipildytų bendros svajonės,
Daug kantrybės, lankstumo ir atsidavimo reikėjo.
Štai prieš ketverius metus čia gimė nauja studijų programa.
Natūralu, ji nebuvo iškart tobula.
Bet dėstytojai ir studentai  bendradarbiavo
Kartu mokėsi, pykosi, keitė, lipdė, klijavo.
Ir šiandien, su dideliu džiaugsmu, kviečiu susipažinti –
su pirmąja Lietuvoje audiovizualinio vertimo specialistų karta.
Visų mūsų, absolventų, vardu, noriu nuoširdžiai fakultetui palinkėti
Ir toliau taip pat sėkmingai tobulėti.
Puoselėti jau esamas ir kurti naujas studijų programas,
Užpildyti studentais visas auditorijas.
Linkiu, kad, tiek esami, tiek būsimi studentai,
Dekanas, dėstytojai, visi fakulteto darbuotojai
Niekada nepamirštų nuoširdžiai šypsotis,
Kaip tas, į Nemuną žiūrintis, saulės laikrodis.
Nepaisant to, kad spaudžia terminai,
Ar, kad namuose laukia neištaisyti studentų darbai.
Ar pamenat?
Po dvyliktos klasės mes išskridom, lyg paukščiai,
Plaukėm laivais, važiavom traukiniais...
O šiandien tiesiog išeisim: tvirtu, užtikrintu žingsniu,
Su diplomu rankoje ir glėbiu prisiminimų.
Noriu Sauliaus Prūsaičio žodžiais paprašyti:
„Šiandien dar pabūkim draugais“,
Nepaisant visko, kas buvo, pasidžiaukim tuo, ką turim dabar ir čia,
Nes kas būsim ir kur būsim rytoj – nežinia“.

2016 iteikimai agnePrasmingai kalbėjo lingvistikos magistrė Agnė Zakaravičiūtė, VU KHF filologų klubo „Aš Pats“ vadovė: „Yra istorija. Istorija apie žmogų, be galo troškusį įgyvendinti savo tikslą. Šis žmogus sukūrė šiandien mums buityje jau įprastą dulkių siurblio prietaisą. Bet ar kada nors pagalvojome, kad šis išradimas britų mokslininkui James Dyson pavyko tik kuriant 5127-ąjį prototipą? Norėtųsi ir mums visiems palinkėti rasti tokį tikslą, tokią svajonę (ar svajones), kurių siekti ir jas įgyvendinti norėtume visus tuos 5127 kartus (jeigu to prireiktų). Ir kad kiekviena nesėkmė būtų suprantama tik kaip dar vienas žingsnis tikslo link, nes kas žino, galbūt kitas žingsnis bus tas sėkmingas?

Manau ir tikiu, kad sąmoningai pasirinktos magistro studijos, nuoširdus bendravimas su dėstytojais, mokslinės (ir gyvenimo) diskusijos buvo  puikus orientyras tikslo (tikslų) ieškoti ir jo siekti. Tad dėkojame jums, brangūs dėstytojai, už ne tik akademinius patarimus ir padrąsinimus.

Šiandien prisiminus, kokia svarbi ir reikšminga žmogaus gyvenime ryžto ir bandymų galia, norėčiau pakviesti visiems drauge tobulinti ir kurti pirmiausia pažangų pasaulį ir tokį pasaulį, kuriame mums norėtųsi ir būtų gera gyventi. O entuziazmo mums tikrai netrūksta.“

VU KHF alumnų palinkėjimai

2016 iteikimai GiedreŠventėje tradiciškai dalyvavo ir fakulteto alumnai: VU KHF Alumni draugijos prezidentas Paulius Boreika, UAB „Orion Asset Management“ ir UAB „Orion Capital“ projektų vadovas, VšĮ „PB fondas“ direktorius bei VU KHF alumnė Giedrė Rutkauskaitė, „Capital Runners“ pažintinių visuomeninių bėgimų Vilniaus gatvėmis įkūrėja ir VšĮ „Tarptautinis maratonas“ projektų vadovė. Fakulteto Alumni draugijos prezidentas P. Boreika kvietė jaunuosius kolegas neužmiršti VU KHF ir  tapti aktyviais draugijos nariais. 2009 m. Lietuvių filologijos ir reklamos studijų programos absolventė G. Rutkauskaitė, pasidalijusi ne vienu prisiminimu iš studijų ir darbo viešųjų ryšių komandoje laikotarpių, sakė negalinti „pasidalinti stebuklinga formule ar patarimu, kaip pasiekti savo tikslų, gerai gyventi ar, svarbiausia, kaip universitete įgytas žinias pritaikyti praktikoje. Tačiau kuo toliau, tuo labiau suprantu, kad: 1) nėra universalių formulių sėkmei; 2) už savo profesinę ir asmeninę laimę esame atsakingi mes patys.

Būtent to noriu palinkėti ir Jums:

  • Išsaugoti aukštą vertybių sistemą ir čia siekti Magna Cum Laude.
  • Kai bus labai sunku, prisiminkite baigiamojo darbo rašymo kančias, tuomet visa kita atrodys niekai.
  • Jei kada pasidarys be galo nuobodu ir vis vien reikės kažką atlikti, išmokti, sukurkite savo Alias žaidimą.
  • Stenkitės būti geresniais, nei esate.
  • Mėgaukitės tuo, ką darote.
  • Ir visada, visada pasinaudokite Jums suteiktomis galimybėmis.

O visa kitą Jūs jau turite savo rankose. Žinias ir diplomą. Bet gyvenimo ašis esate patys. Nepamirškite to. Manau, kad tie, kas visu tuo nuoširdžiai vadovausis, po kelerių metų lygiai taip pat, kaip ir aš dabar, stovės čia prieš kitus absolventus“.

Pritardami Giedrei, kad absolventams baigėsi tikrai labai svarbus etapas, su kuriuo, niekas nesibaigia, VU KHF bendruomenės vardu skubame patikinti, kad džiaugiamės jais visais ir visada laukiame sugrįžtančių.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku