today translations 2015 vukhfFakultete viešėję tarptautinį  pripažinimą pelniusių įmonių “Today Translations” ir “Today Advisory“ (http://www.todaytranslations.com/  ir http://www.todayadvisory.com/) įkūrėjai ir vadovai Jurga Žilinskienė  ir David Clarke tris dienas iš eilės skaitė paskaitas įvairių programų studentams. Svečiai iš Londono atvirai pasakojo apie savo patirtį kuriant ir plečiant verslą, kuris iš svajonės pavirto globaliu, apjungiančiu 2600 kalbininkų visose pasaulio šalyse ir verčiančių iš/į daugiau nei 200 kalbų. 

Atviras pokalbis apie lyderystę

today translations 2015 vilnius universityPirmoji diena buvo skirta pokalbiui apie lyderystę (Ar turite savybių tapti verslininku? Koks lyderis esate: demokratiškas, konsultuojantis ar engėjiškas?/Do you have what it takes to become an entrepreneur? Are you a democratic, consultative or oppressive leader?). Buvo ieškoma atsakymų į klausimus: ką reiškia būti geru vadovu, kokių savybių reikia? Ar kiekvienas gali tapti lyderiu? Kokiais lyderiais mes galime tapti ir koks valdymo modelis mums atrodo priimtinas?  Pilnas auditorijas surinkęs paskaitų ciklas neapsiribojo teorinėmis įžvalgomis apie lyderystę ar žinių svarbą, priešingai –  kievieną aptariamą aspektą pagrįsdami atvejais iš savos patirties, svečiai kvietė studentus įsijungti į diskusijas apie tai, kaip spręsti įmonėse kilusius sunkumus, kaip elgtis vienokioje ar kitokioje situacijoje. „Kaip pasielgtumėte, jei …? Ką darytumėte, jeigu…?“ – klausė lektoriai. 

today translations vukhf 2015Ko ieško darbdavys?

Antrosios vizito dienos paskaitos buvo skirtos kertinių asmeninių savybių ugdymo tematikai  (Inovacija ne imitacija. Naujoji kompiuterines technologijas gliaudanti superherojų karta. Įžvalgos į moksliukų ir ne moksliukų gyvenimą./Innovation not imitation. The new generation of tech-savvy superheroes. Decoding the lives of geeks and non-geeks). Vyko intensyvus pokalbis apie tai,  kodėl svarbu ne tik gerai išmanyti vieną ar kitą sritį, bet ir būti savo srities entuziastu, gebančiu naudoti jau įgytas žinias ir nuolat tobulėti. Lektoriai aptarė savybes, į kurias darbdavys visuomet atkreips dėmesį: darbuotojo gebėjimus, atvirumą, pozityvias nuostatas, ir, svarbiausia, lojalumą įmonei. Aptardami įmonėse “Today Translations” ir “Today Advisory“ keliamus reikalavimus kalbininkams, J.Žilinskienė  ir D. Clarke užsiminė, kad svarbu ne tik išmanyti kalbą, bet ir turėti specifinių žinių, kurios darbuotoją paverčia išskirtiniu darbo rinkoje.  Svečiai taip pat aptarė kalbos ir kompiuterinių technologijų santykį vertimų versle, kvietė vertimo ir informatikos studentus diskutuoti apie naudojamas kompiuterines programas.

Trečiosios dienos laikas buvo skirtas praktiniams karjeros plėtojimo aspektams (Jūsų ateities vizija. Ar esate pasirengę konkuruoti ir laimėti globaliose lenktynėse? 8 paslaptys leisiančios praplėsti jūsų karjeros galimybes./Your future. Are you equipped to compete and win in the global race? 8 magical secrets to career acceleration) – pokalbiams apie karjeros galimybes, patarimams, kaip tinkamai parašyti gyvenimo aprašymą ir  motyvacinį laišką. Sėkmingi verslininkai iš Londono įsitikinę, kad  pasaulis keičiasi nuolat atverdamas šimtus naujų galimybių, kurias jaunas išsilavinęs žmogus privalo išnaudoti.

Motyvuojantys asmeniniai pavyzdžiai

Svečiai iš JK su Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto studentais  ir dėstytojais betarpiškai bendravo ne tik paskaitų, bet ir pertraukų metu, o antradienį smagiai leido laiką kartu vakaronėje su folkloriniu ansambliu „Uosinta“.   

Dalydamiesi įspūdžiais apieJurgos Žilinskienės  ir Davido Clarko paskaitas studentai pastebėjo, kad jos  buvo ne tik informatyvios, bet ir motyvuojančios, nes lektoriai skatino visus ieškoti savyje lyderio savybių, jas puoselėti ir neatsisakyti svajonių. Įspūdinga Jurgos Žilinskienės asmeninė patirtis studentams pasirodė įkvepiančiu ir sektinu pavyzdžiu.

Paskaitas klausiusiems dėstytojams buvo įdomus aštuonkampis sėkmės modelis, kurį pateikė lektoriai iš Londono (apimantis intuiciją, tikėjimą, motyvaciją, tikslą, esmines stipriąsias savybes ir kt.), ir jų pasiūlyti konfliktinių situacijų sprendimai versle.

Visiems dalyvavusiems šiame paskaitų cikle liko puikūs įspūdžiai apie svečius –  tikrus tarptautinio verslo žinovus ir  žavius, geranoriškus žmones.

Doc. dr. Dovilė  Vengalienė

Užsienio kalbų katedra

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku